Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-6753402
  • info@vrolijksadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  024-6753402

Private lease

Via private lease kun je voor een vast bedrag per maand een auto 'leasen'. Dit is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Als zzp'er betaal je zelf de brandstof, bij schade een eigen risico en eventuele verkeersboetes. Uiteindelijke eigenaar van de auto blijft de leasemaatschappij. Je huurt de auto als het ware, voor minimaal 12 en maximaal 60 maanden. Daarna lever je de auto weer in.

Private lease kan interessant zijn om verschillende redenen. Zo kun je spaargeld wat je gereserveerd had voor de aanschaf van een auto investeren in je bedrijf. Daarnaast heb je de zekerheid dat je een vast maandbedrag betaald. Eventuele kosten (buiten de brandstof die je zelf betaald) zoals het wisselen van banden of garagekosten zijn er niet. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Tot slot is in veel gevallen private lease een betere optie dan een lening afsluiten. De extra kosten door (de vaak hoge) rente maken een lening vaak duur. Private lease is een minder dure optie.

Wel goed om rekening mee te houden

Een private lease heeft invloed op je hypotheek. Je maximale hypotheekbedrag wordt namelijk verlaagd. Dit kan al snel oplopen. Bij een leasebedrag van bijvoorbeeld €400 euro per maand kun je al enkele tienduizenden euro's minder lenen. Denk hier dus goed over na wanneer je een huis wilt kopen. Een leasecontract kun je ook niet zomaar opzeggen. De kosten voor een contractbreuk zijn erg hoog. Daarom kan het handig zijn om vooraf een beschermconstructie te maken waarvoor je extra betaalt. Dat levert je meer flexibiliteit op.

Met private lease betaal je maandelijks dus een vast bedrag. Dit geeft je enerzijds dus zekerheid omdat je zo weet wel vast bedrag je maandelijks moet betalen. Anderzijds kun je als zzp'er nogal een schommelig maandinkomen hebben. Wanneer je maandinkomen inderdaad erg sterk wisseld, is private lease niet aan te raden.

Tot slot is het goed om te weten dat wanneer je een private leasecontract aangaat, dit geregistreerd wordt bij Stichting BKR. Registratie hoeft niet perse nadelig te zijn. Wanneer je je financiele verplichtingen elke maand netjes nakomt, zullen kredietverstrekkers de conclusie trekken dat je goed in staat bent met je eigen financiële verplichtingen om te gaan.

Wil je weten of een private lease ook voor jou interessant kan zijn? Neem gerust contact met ons op door op de button 'contact' te klikken, rechts op je beeldscherm.