Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-6753402
  • info@vrolijksadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  024-6753402

Wat gaat de rente doen?

Hypotheekrentes kunnen per dag veranderen. Maar welke kant gaat die verandering op?

Banken kopen hun geld voor een belangrijk deel in op de ’kapitaalmarkt’ en passen daar hun hypotheekrentes op aan. Wijzigingen op die kapitaalmarkt hebben dus ook hun invloed op het verloop van de hypotheekrentes. 
Door over langere periodes bij te houden wanneer (en vooral ook op welke manier) de banken reageren op de bewegingen van de kapitaalmarkt, kun je vrij nauwkeurig nagaan welke ontwikkeling de hypotheekrente zal gaan doormaken. 

Onderaan dit scherm zie je hoe beide rentes zich de afgelopen maand hebben ontwikkeld.

Maar eerst even de renteverwachting:

 

Renteontwikkeling kapitaalmarkt

Zoals gezegd is de rente op de hypotheekmarkt mede afhankelijk van het verloop van de rente op de kapitaalmarkt. In onderstaande grafiek wordt dat mooi weergegeven. De groene lijn laat zien hoe de rente op de kapitaalmarkt zich de afgelopen tijd heeft ontwikkeld en de rode lijn laat zien hoe de hypotheekrente daarop heeft gereageerd. 

 

Wat is de kapitaalmarktrente?

Op de kapitaalmarkt worden kredieten met een looptijd langer dan twee jaar verhandeld en de kapitaalmarktrente is de rente die voor deze kredieten geldt. Voor deze grafiek kijken we naar de ontwikkelingen van de 10-jaars vaste rente. Omdat geldverstrekkers het geld dat ze verstrekken ook op de kapitaalmarkt verkrijgen is de rente op de kapitaalmarkt een belangrijke indicator voor wat de hypotheekrente gaat doen. 

 

 

Disclaimer

Aan deze verwachting kunnen geen rechten worden ontleend.