Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

 • 024-6753402
 • info@vrolijksadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

 •  024-6753402

Particuliere aansprakelijkheid

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (ook wel ‘WA-verzekering’ genoemd’) kan de schade dekken die ontstaat wanneer jij of een van je gezinsleden verantwoordelijk wordt gehouden voor de beschadiging van de eigendommen van iemand anders.

Dat dit in de papieren kan lopen zal iedereen duidelijk zijn. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de schade die kan ontstaan wanneer je als fietser een aanrijding veroorzaakt.

Maar waar moet je allemaal op letten bij een goede aansprakelijkheidsverzekering en hoe ingewikkeld is dat eigenlijk? 

Het allerbelangrijkste is dat de schade echt per ongeluk moet zijn toegebracht. Daarnaast moet het gaan om de eigendommen van iemand anders. En daar vallen dan automatisch de gezinsleden niet onder (Alhoewel recente jurisprudentie ook weer ruimte heeft geboden aan andere standpunten). Hoe dan ook, aansprakelijkheid is een heel moeilijk onderwerp. Verzekeraars en zelfs rechters komen er vaak maar moeilijk uit.

Voor kinderen jonger dan 14 jaar gelden er ook nog eens speciale regels.

 • Opzet
  'Kinderen zijn nu eenmaal kinderen’. Jonge kinderen weten vaak nog niet waar de grenzen liggen. Daarom wordt opzet toch gedekt indien de veroorzaker jonger is dan 14 jaar.
 • Groepsaansprakelijkheid
  Tijdens een sneeuwballengevecht gooi je per ongeluk een ruit stuk. Inderdaad, je hebt de schade veroorzaakt. Maar zonder jouw collega ’ballengooier’ was dat nooit gebeurd. Het is dus waarschijnlijk dat de groep als geheel aansprakelijkheid is. De kans dat jouw WA-verzekeraar de schade zal vergoeden is dan wel groot, maar in praktijk zal die de schade kunnen verhalen op de overige leden van de groep.
 • Risicoaanvaarding
  Hetzelfde voorbeeld, maar nu een voetbalwedstrijd. Je schopt de bal per ongeluk tegen de bril van een supporter aan. Groepsaansprakelijkheid? Waarschijnlijk wel. Maar vaak zal jouw verzekeraar in dit geval zelfs helemaal niets uitkeren, omdat de supporter 'weet' dat hij dit risico loopt bij zo'n wedstrijd. Hij heeft, door te komen kijken, 'dit risico geaccepteerd'.
 • Opzicht
  Per ongeluk eigendommen van iemand anders beschadigd en toch geen dekking?
  Wanneer je een boormachine van een buurman leent zal de buurman niet blij zijn wanneer deze kapot terug komt, omdat je de boormachine bijvoorbeeld uit je handen liet vallen. Toch sluiten verzekeraars dergelijke schades gewoon uit van de vergoeding. Dit omdat ‘het de buurman zelf ook had kunnen overkomen’.
 • En een heel belangrijke: je moet als particulier aansprakelijk worden gesteld. Wanneer je schade hebt veroorzaakt in een hoedanigheid van ‘ondernemer’, zal jouw particuliere WA-verzekering geen dekking geven. Daar zijn de zakelijke WA-verzekeringen voor.

Zo maar een paar uitzonderingen om te laten zien dat vooral aansprakelijkheid een heel lastig terrein is. Loop je tegen een WA-schade aan? Ga dan zeker niet zelf met de tegenassuradeur in gesprek maar laat het deskundig uitzoeken. Dat maakt de kans op vergoeding namelijk een stuk groter.

Of zullen wij je helemaal ontzorgen?

Samen met jou gaan we kijken wat allemaal onder het begrip 'verzekerde aansprakelijkheid' zou moeten vallen en hoe dat in jouw geval op een passende manier verzekerd zou kunnen worden. Wanneer we dat allemaal in kaart hebben is het voor ons zaak om de verzekeraar te zoeken die het beste past bij jouw behoeftes. Vervolgens leggen we onze oplossing aan je voor en wanneer je het hiermee eens bent, sluiten wij de juiste verzekering af bij de gekozen verzekeraar. Vanaf dat moment zijn wij jouw eigen particulier adviseur en staan we ieder moment van de dag voor jou klaar!

Bijkomend voordeel is dat wij bij de gekozen verzekeraar precies de weg kennen, mocht er onverhoopt toch schade ontstaan aan je woning. Bij veel verzekeringmaatschappijen kennen we vaak zelfs de medewerkers van de schadeafdeling. Onze ervaring leert dat dit allemaal helpt bij de afwikkeling. Daarom regelen we voor je ook gelijk de complete schadeaangifte, benoemen we de experts (als dat nodig is), houden we contact met de verzekeraar én bewaken we het dossier net zo lang tot je volledig schadeloos bent gesteld.

Dan weet je bovendien zeker dat: 

 • Polissen steeds worden gecontroleerd op juistheid, iedere keer weer
 • Onverwachte premieverhogingen worden voorkomen
 • De juiste verzekerde som wordt gehanteerd, of dat die tijdig wordt bijgesteld indien nodig
 • Periodiek wordt nagegaan of de polis nog steeds de juiste dekking geeft
 • Indien nodig ook tussentijds overgestapt kan worden naar een andere verzekeringsoplossing
 • Schades perfect worden afgehandeld.