Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-6753402
  • info@vrolijksadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  024-6753402
21-06-2018

Hypotheekrenteaftrek niet verrekenen met een voorlopige teruggave?

De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. En het belastingvoordeel, dat dit oplevert, kun je verrekenen via een voorlopige teruggave, maar je kunt er ook een spaarpot van maken.

Als huiseigenaar krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug van de Belastingdienst. Je profiteert namelijk van de zogenaamde hypotheekrenteaftrek. Het betaalde bedrag aan hypotheekrente kun je onder voorwaarden verrekenen via de aangifte inkomstenbelasting. Wat je dit jaar betaalt, kun je daarom begin 2019 meenemen in de aangifte. Maar je kunt ook door middel van een voorschot nu al een bedrag ontvangen in de vorm van een voorlopige teruggave. Heb je het extraatje maandelijks niet echt nodig? Dan zou je kunnen overwegen die voorlopige teruggave achterwege te laten.

Hoe krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug?

Over het bruto-inkomen betaal je allerlei heffingen. Vervolgens krijg je het inkomen dan netto uitgekeerd door de werkgever. Huiseigenaren betalen eigenlijk teveel belasting over het inkomen. Stel over een jaar gerekend is er 7.000 euro aan hypotheekrente betaald voor de hypotheek op de eigen woning. Met dit bedrag kun je jouw inkomen verlagen. De verschuldigde heffingen hierover krijg je dan terug van de Belastingdienst. Jaarlijks vóór 1 mei dien je de aangifte inkomstenbelasting in over het voorgaande jaar. Vervolgens krijg je vanaf juli de teruggave van de Belastingdienst uitgekeerd.

En een voorlopige teruggave?

Hiervoor kun je met jouw DigiD inloggen op de website van de Belastingdienst. Je kiest voor de optie 'voorlopige teruggave aanvragen'. Hier vul je in wat je vermoedelijk dit jaar gaat verdienen en hoeveel hypotheekrente je verschuldigd bent. Het mogen schattingen zijn. Het programma rekent op basis van de ingevulde gegevens uit waar je maandelijks recht op hebt.
Nadat de Belastingdienst alles verwerkt heeft, krijg je er bericht van. En wordt het daarmee verband houdende belastingvoordeel maandelijks met je verrekend. 
Dit verzoek kun je overigens ook in de loop van het jaar indienen. De belastingdienst verrekent de totale voorlopige teruggave dan gewoon in de maanden daarna. 

Maar je kunt er ook een spaarpot van maken

Zonder voorlopige teruggave krijg je het belastingvoordeel dus pas in het volgende jaar uitgekeerd.
En dat bedrag in één keer achteraf ontvangen heeft ook voordelen. Zie het als extra vakantiegeld. Bij een voorlopige teruggave maak je het bedrag bijna ongemerkt op. Je kunt er ook voor kiezen om de belastingteruggave te gebruiken voor extra aflossingen op jouw hypotheek. Zo verlaag je ieder jaar ongemerkt jouw hypotheekschuld. Neem in dat geval wel eerst even contact op, want extra aflossen op je hypotheek is niet in alle gevallen verstandig. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens