Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-6753402
  • info@vrolijksadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  024-6753402
23-11-2017

WOZ stijgt. Goed of juist niet?

Bij het verkopen van je huis wil je een zo hoog mogelijke verkoopwaarde. Maar een hoge WOZ-waarde is weer nadelig, of zijn er toch nog voordelen?

Begin volgend jaar ontvang je weer de nieuwe WOZ-beschikking. Door de gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren, stijgt de waarde waarschijnlijk ten opzichte van de vorige beschikking. Een hogere waarde zorgt voor hogere heffingen en belastingen. Een aantal van deze kostenposten zijn namelijk afhankelijk van de hoogte van de WOZ-waarde. Toch is een lage waarde ook niet altijd wenselijk.

Wat houdt de WOZ-waarde eigenlijk in?

De afkorting staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde van jouw huis volgens de gemeente. Voor het vaststellen van de waarde gaan ze onder andere uit van de ligging van het huis en het aantal vierkante meters. Ze bekijken het huis niet van de binnenkant. Het is dus een ruwe schatting. In de beschikking die je volgend jaar krijgt wordt uitgegaan van de waarde van 1 januari 2017. De WOZ-waarde is dus gebaseerd op oudere gegevens.

Waarom wil je een zo laag mogelijke WOZ-waarde?

De betaalde hypotheekrenteaftrek zorgt voor een aftrekpost, maar de eigenwoningforfait zorgt juist weer voor een bijtelling. De bijtelling is een percentage van de WOZ-waarde. In de meeste gevallen bedraagt de bijtelling 0,75 procent van de WOZ-waarde van het huis. En hoe lager de WOZ-waarde, hoe lager de fiscale bijtelling.
De gemeente laat de hoogte van de Onroerendezaakbelasting (OZB) ook afhangen van de WOZ. Daarnaast kunnen de volgende heffingen / belastingen van de WOZ-waarde afhankelijk zijn:

  • Afvalstoffenheffing
  • Rioolheffing
  • Waterschapslasten
  • Erfbelasting (bij overlijden van de huiseigenaar)
  • Schenkbelasting (bij het schenken van het huis)

Een hoge WOZ-waarde heeft ook voordelen

Toch kan een hoge waarde ook voordelen hebben. Ga je binnenkort jouw huis verkopen? Een hogere WOZ-waarde kan voor een potentiële koper de bevestiging zijn dat de vraagprijs van het huis niet te hoog is. Bij het aanvragen van een tweede hypotheek kan een hogere waarde er ook voor zorgen dat je eenvoudiger geld los krijgt bij banken.

Toch heeft een lagere WOZ-waarde voor de meeste huiseigenaren de voorkeur. Dit heeft namelijk rechtstreeks effect op de vaste lasten.

Wat zegt de WOZ-waarde over de verkoopwaarde?

Eigenlijk zeer weinig. Bij het bepalen van de verkoopwaarde spelen veel meer factoren een rol. Een nieuwe badkamer of keuken heeft geen rechtstreeks effect op de WOZ-waarde, maar wel op de verkoopwaarde van een huis. Het verschil tussen deze beide waarden kan zeer groot zijn.

Maar:

Per saldo heeft een lagere WOZ-waarde schijnbaar alleen maar voordelen. Wanneer je straks de WOZ-aanslag ontvangt kan het dus geen kwaad te streven naar een verdere verlaging. Misschien dat een bezwaarschrift daar voor nodig is.
Tenzij je dus bezig bent jouw huis te verkopen. Of dat binnenkort gaat doen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens