Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-6753402
  • info@vrolijksadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  024-6753402
22-08-2017

Hypotheekkosten vaak onnodig hoog

Kosten voor de aanpassing van een hypotheek zijn vaak hoger dan strikt noodzakelijk.

Sommige wijzigingen in een bestaande hypotheek kunnen heel goed in overleg tussen consument en bank worden opgelost. Toch verplichten heel wat banken diezelfde consument hiervoor een hypotheekadviseur in te schakelen.

Dat meldt de Consumentenbond dinsdag na eigen onderzoek. "Consumenten die een kleine aanpassing in hun hypotheek willen, worden vaak geconfronteerd met kosten die wij niet kunnen verklaren", aldus Consumentenbond-directeur Bart Combée.

Melkkoe

Volgens hem behandelen banken hun klanten met een hypotheek "te vaak als een melkkoe".

Tussen hypotheekverstrekkers blijken de kosten bovendien fors te verschillen. Voor het aanpassen van een hypotheek na echtscheiding vraagt ABN Amro bijvoorbeeld 1.050 euro, terwijl ING het dubbele rekent.
Voor het omzetten van een hypotheekvorm zou Nationale-Nederlanden zelfs vijf keer zoveel rekenen als de Rabobank.

Regiobank en SNS stellen het inwinnen van advies het vaakst verplicht. De Volksbank, het moederconcern van die merken, verdedigt deze keuze echter: ''De hypotheek is voor huiseigenaren de grootste vaste last. Aanpassingen daaraan kunnen grote gevolgen hebben. Wij vinden het beter dat dit samen met de adviseur zorgvuldig wordt bekeken, zodat de klant een weloverwogen beslissing neemt.''

En eigenlijk is dat natuurlijk ook zo. Een hypotheek is een erg complex product. En het doorvoeren van wijzigingen daarin kan op meerdere terreinen doorwerken. Daar voorzichtig mee om te gaan is dan ook niet onverstandig.
Aan de andere kant zijn er meerdere wijzigingen denkbaar die heel eenvoudig kunnen worden doorgevoerd. En dan is een uitgebreid verplicht advies van een deskundige lang niet altijd noodzakelijk. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens