Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-6753402
  • info@vrolijksadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  024-6753402

Aangifte IB 2016. Tips

De deels vooringevulde belastingaangifte over 2016 is inmiddels door de belastingdienst voor je klaar gezet. En met onderstaande tips kan het misschien nog weer ietsje makkelijker worden. 

Het invullen van de belastingaangifte is tegenwoordig sterk vereenvoudigd in vergelijking met jaren geleden. En veel belastingplichten moeten er zich in de komende weken weer op gaan storten. Vooruitlopend daarop even wat algemene tips.

Tip #1 – Controleer de vooringevulde gegevens

Dit is ook gelijk de belangrijkste tip. Vertrouw niet blind op wat de Belastingdienst zelf al voorinvult. De bedragen kunnen onjuist zijn zodat je teveel belasting betaalt. De bedragen kunnen ook in jouw voordeel fout zijn, maar ook deze moet je corrigeren. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor je aangifte, de Belastingdienst niet. Zou je dat niet corrigeren, dan zal volgend jaar blijken dat je teveel 'terug' hebt gekregen. Met als gevolg een naheffing (met rente).

Tip #2 – Wacht niet tot het laatste moment

Je hebt tot 1 mei de tijd, maar wacht zeker niet tot het laatste moment. Ontbrekende gegevens krijg je misschien eind april niet meer snel genoeg boven water. Bovendien, vóór 1 april insturen heeft als voordeel dat je vóór 1 juli bericht krijgt van de Belastingdienst.

Tip #3 – Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden

Geen schokkende veranderingen in 2016 ten opzichte van 2015? Pak de aangifte van 2015 erbij om het jezelf eenvoudig te maken. Op deze manier voorkom je in ieder geval, dat je zaken waar je vorig jaar wel om dacht, nu vergeet in te vullen.

Tip #4 – Slim schuiven met de aftrekposten

Heb je alles ingevuld? Kijk dan of je bedragen kunt schuiven. Door de aftrekposten toe te bedelen aan de partner met het hoogste inkomen, krijg je mogelijk meer geld terug. Een hoog inkomen zit namelijk vaak ook in een hogere belastingschijf, waardoor de besparing groter is.

Tip #5 – Doneer je regelmatig geld?

Giften aan goede doelen met een zogenaamde ANBI-status zijn aftrekbaar. Het gaat hierbij niet om de euro’s die je aan de deur geeft. Aftrekbaar kunnen de bedragen zijn die uitgaan boven een drempel van 1 procent van je inkomen. Dit kun je onderbouwen met je bankafschriften waar de giften uit blijken.

Tip #6 – Studiekosten zijn aftrekbaar

Volg je een studie naast je werk en is de opleiding werk gerelateerd? De studiekosten mag je dan (onder voorwaarden) aftrekken van het inkomen. Natuurlijk alleen als de werkgever deze kosten niet voor je betaalt.

Tip #7 – Zorgkosten zijn nog steeds aftrekbaar

Belastingplichtigen die in 2016 hoge zorgkosten hebben gemaakt, kunnen in aanmerking komen voor een aftrekpost. Hier gelden wel specifieke eisen voor en ook niet alle kosten zijn aftrekbaar. Ga je zelf aan de slag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de spelregels.

Tip #8 – Reiskosten kunnen aftrekbaar zijn

Leg jij de afstand tussen je huis en het werk af met het openbaar vervoer? Neem de kosten mee in de aangifte. Dit kan weer een extra aftrekpost opleveren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-03-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.